hét magazine over leidinggeven op Curaçao en aruba

Archief

Coaching

online

15 juli 2020

Christel Cornelisse-de Vries, MSc.

Engagement in onzekere tijden

Medewerkers met een hoge engagement zijn energiek en productief in hun werk, leveren kwaliteit, zijn loyaal aan de organisatie en tevreden met hun werk. Organisaties investeren daarom terecht in het versterken van engagement onder medewerkers. Onder normale omstandigheden bieden vele onderzoeken volop inzichten en tools om engagement in een organisatie te beïnvloeden. Echter, door de wereldwijde Covid-19-crisis, die ook de Dutch Caribbean treft, bevinden organisaties zich in een andere, onbekende wereld. Hoe organisaties in buitengewone en onzekere tijden medewerkers tóch kunnen blijven binden en boeien, komt in dit artikel aan bod.

> Lees artikel

How local circular businesses are more resilient to external shocks in the future

Vidmara Geerman

May 2020

Circular Economy Aruba is looking for local companies to participate in their first research

While most of our entrepreneurial minds have been (rightfully so) hyperfocused on damage control and staying afloat lately, will we also make use of this opportunity to look further into the future? Circular economy experts have been researching and advocating for some time now that our next big challenge remains finite natural resources being unable to keep up with our current business practices. In this article we will briefly explain circular economy principles, showcase international and local best practices, provide a few tips on how you can get started and finally ask for your help by participating in the first local circular economy study.

> Read article

Januari 2020

Gofrie van Lieshout

Met minimale inspanning maximale impact

100 Women Who Care

Als manager, expert of ondernemer vervullen zij vaak hoge posities op Curaçao in uiteenlopende sectoren. Wat zij ook met elkaar gemeen hebben, is dat zij zich betrokken voelen bij de hele samenleving en graag ook werkelijk iets willen betekenen voor mensen die het nodig hebben. Dit artikel gaat over vrouwen die hun overvolle agenda’s niet als excuus gebruiken om aan de zijlijn te blijven of geen oog te hebben voor de sociaal-maatschappelijke uitdagingen om hen heen. Coaching ging in gesprek met de kern van de Curaçaose afdeling ‘100 Women Who Care’.

> Lees artikel

September 2019

Dr. Paula Kibbelaar and Rose-Marie Provence, MSc

WeConnect seminar:

Aruban labor market & education

Young professionals and graduates are in need of perspective in order to pursue their career in Aruba. Idealism and the willingness to contribute to the island are not enough to draw back, or keep the best and the brightest in Aruba. Education leaders as well as policy makers are aware of that major challenge.

That is the conclusion of the first WeConnect Aruba seminar, titled ‘Bringing our graduates home; do locals have special value for the local labor market?’

> Read article

Barbara van der Woude

The Future of Work:

expanding time sovereignty

Miniconferentie SER Curaçao in aanloop naar honderdjarig bestaan International Labour Organization

De International Labour Organization (ILO) bestaat dit jaar honderd jaar en organiseerde in juni in het Zwitserse Genève de 108e internationale arbeidsconferentie (IAC 2019) met als centrale thema ‘The Future of Work’. In de aanloop naar de IAC 2019 vroeg de Sociaal- Economische Raad van Curaçao (SER) lokale vakbondsvertegen-woordigers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, human resource specialisten, onderwijsdeskundigen en economen om hun visie te geven op de toekomst van werk.

> Read article

Saskia Matthijsse

Nog geen account op Instagram?

De klant verwacht u

Facebook is op Curaçao erg populair, niet alleen voor persoonlijk gebruik, maar zeker ook in het bedrijfsleven. Wie op een willekeurige dag door zijn tijdlijn scrolt, wordt regelmatig getrakteerd op gesponsorde berichten van zowel grote bedrijven als de kleine ondernemer. Maar hoe zit het eigenlijk met dat andere platform, die hippe plek waar vooral jongeren gebruik van maken en fotogenieke plaatjes delen? Instagram is inmiddels een van de grootste social media communities ter wereld. Eigendom van Facebook en rap groeiend per seconde. Coaching was aanwezig bij een workshop van Janneke Ananias, eigenaar van de Nieuwe Marketeer en sprak met haar over de wereld van posts, likes, statistics en stories.

Paul Helmich en Runy Calmera

Export van diensten:

kansen voor Curaçao

Zoals in eerdere publicaties al uitgebreid is beschreven, gaat het niet goed met de economie van Curaçao. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) krimpt en de groei per saldo over de laatste twintig jaar is gemiddeld bijna nul, terwijl andere eilanden in de Caribbean met gemiddeld 3% zijn gegroeid.

Meer export wordt dan vaak genoemd als oplossing. Maar wat is export eigenlijk en hoe laten we die groeien? Wat is er de afgelopen vijftien jaar met onze export gebeurd en waar zouden we de komende vijftien jaar heen moeten?

Een bijdrage van Caribbean Projects in samenwerking met

prof. dr. Lidewey van der Sluis en Christel Cornelisse-de Vries MSc

Voor talentmanagement zijn visie en lef nodig

In de 21ste eeuw is iedere hr-manager en leidinggevende zich bewust van het belang van gemotiveerde medewerkers. Energieke mensen zijn een voorwaarde om een productieve en succesvolle organisatie te zijn. Gemotiveerd, omdat zij zich zowel professioneel als persoonlijk kunnen ontwikkelen en omdat zij worden gestimuleerd om te blijven leren en groeien. Ook gemotiveerd, omdat zij een zinvolle bijdrage kunnen leveren en daarvoor gewaardeerd worden. Talentmanagement is een prima instrument dat ingezet kan worden om dit te bereiken.

Iwan Zunder

Growth in Governance

Duurzame groei van ons bestuur?

Aanwijzing, miljoenentekort, bezuinigingen, structurele maatregelen… Dit waren de kernwoorden die regelmatig het nieuws bepaalden van de afgelopen weken. Niet echt een toon die veel vertrouwen geeft in ons Openbaar Bestuur. Het is daarom dan ook extra interessant om voor Coaching een gastartikel te mogen schrijven over duurzaamheid van ons Openbaar Bestuur op Curaçao. Is er groei en hoe duurzaam is deze?

Andrés F. Casimiri

Hoe gaat het met GreenTown?

In de eerste groene editie van Coaching magazine stond onder andere een bijdrage van GreenTown. Nu, vijf jaar later, geeft Andres Casimiri een update van de stand van zaken in deze gastcolumn.

Runy Calmera

Iedereen is een leider

Dit artikel is de eerste van een reeks bijdragen van de Dutch Caribbean Economists, ook wel Economenclub genoemd. Runy Calmera, bestuurslid van de Economenclub, trapt af.

Dick Drayer

‘Sluit integrity pact bij grote projecten’

Exclusief voor Coaching sprak Dick Drayer op Curaçao met Peter Eigen, directeur van Transparency International, een niet-gouvernementele organisatie die transpa­rantie en verantwoordingsplicht in internationale ontwikkeling promoot.

© ABCourant 2020